Voordat u een aanvraag voor financiële steun indient, is een goede voorbereiding essentieel. Elke aanvraag is anders, omdat de doelen en voorwaarden van de subsidiënten en fondsen verschillen en zo ook de aanvraagformulieren.
Een aantal belangrijke fondsen voor erfgoed zijn: Mondriaan Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds, Fonds 21 (voorheen: SNS REAAL Fonds), De Bankgiroloterij. Belangrijke subsidieverstrekkers zijn Europa (bijvoorbeeld Interreg), het Rijk en Provincie Gelderland.
Gezien het grote aantal aan erfgoed gerelateerde fondsen (ook natuur, water, cultuur, etc.) is het handig een overzicht te hebben van de verschillende fondsen door een database aan te leggen met daarin onder meer de volgende informatie: het fonds met contactgegevens, doelen, voorwaarden, manier van aanvragen, deadlines, gegevens van eerdere aanvragen bij dit fonds en hun status. Tevens zijn er fondsenboeken of fondsendisks te koop, of zelfs lidmaatschap op fondsenwebsites. Het Fondsenboek van Walburg Pers is een aanrader. Op de website van sKBL is een (nog niet volledig) overzicht te vinden van erfgoedfondsen. Kijk ook op: www.verenigingvanfondsen.nl en www.fondsenboek.nl.
Heeft u een project dat zich richt op digitaliseren van uw archief? Dan kunt u terecht bij Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), die een subsidieoverzicht heeft gemaakt van relevante fondsen en subsidies voor digitaal erfgoed. Denk van groot naar klein; kleinere fondsen volgen eerder als er al grotere meedoen. In het algemeen is dus de strategie: eerst de grote fondsen benaderen en (hopelijk) binnenhalen, vervolgens de vele kleine benaderen. Een aanvraag komt sterker over als er subsidiegeld van een ander fonds én eigen geld in het project zit.
Tips uit de praktijk!
Elke aanvraag is gediend bij een gedegen projectplan met begroting en planning. Geef in uw aanvraag aan:
Bij fondsenwerving is het dus essentieel om een helder en duidelijk projectplan met enkele goedgeschreven en heldere bijlagen aan te leveren. Iedere aanvraag dient bij voorkeur de volgende bijlagen te hebben:
· Gegevens van de aanvragende instelling (statuten en inschrijving Kamer van Koophandel).
· (Facultatief) bewijs van opname in het register van instellingen ten algemene nutte
· Door de inspecteur der registratie en successie.
· De meest recente jaarrekeningen en jaarverslagen.
· Een projectbeschrijving/projectplan.
· Aanvang en duur van het project.
· Een begroting met toelichting.
· Een gedetailleerd dekkingsplan.
· Een lijst met de overige instellingen, overheden, sponsors etc. die om een bijdrage zijn gevraagd.
· De naam van één of meer contactpersonen met telefoonnummer.
· Informatie inzake rekeningnummers waar bijdragen op gestort kunnen worden.
· Is de aanvragende instelling BTW-plichtig?
Tijdsplanning
Succes!
Het succesvol binnenhalen van externe gelden is natuurlijk fantastisch voor uw plannen, die nu tot uitvoering gebracht kunnen worden. Een paar tips na het binnenhalen: