Foto's: Gelders Genootschap.

NETWERKBIJEENKOMSTEN

Het Samenwerkingsverband Cultuurhistorie organiseert netwerkbijeenkomsten voor gemeenteambtenaren die met erfgoed te maken hebben. Traditiegetrouw zijn dat de archeologen en monumentenambtenaren, maar ook de collega’s van Ruimtelijke Ordening worden hierbij gevraagd. Per regio wordt twee maal per jaar een bijeenkomst georganiseerd waar actuele thema’s centraal staan. Doel is het bieden van een platform ter bevordering van de afstemming en uitwisseling tussen gemeenten. Ook de Monumentenwacht Gelderland, Gelders Genootschap, de omgevingsdiensten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Provincie Gelderland zijn vaste deelnemers aan het overleg. De bijeenkomsten beogen kennis en deskundigheid bij gemeenten te bevorderen op het gebied van wet- en regelgeving van archeologie, cultuurlandschap en monumenten en de inhoudelijke praktijk daarvan. De bijeenkomsten zijn maatwerk: de agenda wordt samengesteld op basis van input vanuit de gemeenten en de andere deelnemers, zodat de inhoud zo goed mogelijk tegemoet komt aan de behoeften van de gemeenten in de betreffende regio. Zo zal een onderwerp als dijkverzwaring in het Rivierenland relevanter zijn, terwijl op de Veluwe de watermolenbiotopen van belang zijn.

 

Gelders Genootschap organiseert deze regionale netwerkbijeenkomsten namens het Samenwerkingsverband Cultuurhistorie Gelderland.

  

Regio Achterhoek

Gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Zutphen; Omgevingsdienst Regio Achterhoek; Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Provincie Gelderland; Monumentenwacht Gelderland; Gelders Genootschap.

 

Regio Arnhem-Nijmegen

Gemeenten Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Duiven, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar; Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Provincie Gelderland; Monumentenwacht Gelderland; Gelders Genootschap.

 

Regio Rivierengebied

Gemeenten Buren, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Nederbetuwe, Neerijnen, Oss, West Maas en Maal; Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Provincie Gelderland; Monumentenwacht Gelderland; Gelders Genootschap.

 

Regio Food Valley

Gemeenten Barneveld, Ede, Scherpenzeel en Wageningen; Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Provincie Gelderland; Monumentenwacht Gelderland; Gelders Genootschap.

 

Regio Noord-West Veluwe

Gemeenten Barneveld, Elburg, Epe, Harderwijk, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek; Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Provincie Gelderland; Monumentenwacht Gelderland; Gelders Genootschap.

 

Regio Stedendriehoek

Gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst, Zutphen; Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Provincie Gelderland; Monumentenwacht Gelderland; Gelders Genootschap.